Tandlæge ordner patientens tænder

Vagttandlæge når det haster

Tandpine ved huller i tænderne, infektioner eller betændelse kan være helt utroligt smertefuldt og opstå akut. I de fleste tilfælde kan vi dulme smerterne med almindelig håndkøbemedicin, men i visse tilfælde kan det blive så slemt, at det er nødvendigt at kontakte vagttandlægen.

Når ulykken er ude

Når vi er helt små kommer vores mælketænder frem fra de små, tandløse gummer. Senere i skolealderen begynder vi langsomt at udskift mælketænderne med de blivende voksen tænder – dem vi kun har et sæt af.

Helt fra barnsben lærer vi at passe på vores tænder. Vi lærer at børste dem og bruge tandtråd. Vi lærer at holde igen med sukker og syreholdige drikke og madvarer og vi lærer at vi kun har de tænder, der sidder i munden.

Hvis vi passer godt på tænderne kan vi være heldige at undgå huller og kroner, fyldninger og rodbehandlinger langt ind i voksenårene. Vi kan også forebygge ved at gå jævnligt til tandlægen.

Der er dog ting, man ikke kan forud se eller forebygge. Skader på tænderne som følge af fald, slag eller andet kan opstå ud af det blå og kræve hurtig behandling.

Udenfor åbningstid

Det kan ikke forudses, hvornår en ulykke sker og om den kommer til at kræve behandling med det samme.

Er uheldet ude og der er brug for akut behandling kan du ringe til en vagttandlæge. Det er ikke helt det samme, som vi kender fra vagtlægen, hvor meget kan klares over telefonen eller ved akut at møde op på skadestuen. I Danmark er vi så heldige, at vores læger og hospitaler er gratis og står til rådighed, når vi har brug for det.

Tandlægerne er ikke under samme ordning, derfor er det ikke altid  muligt, at komme til en tandlæge inden for samme tidsinterval.  Det er dog som udgangspunkt muligt, at få en skut tid – selv i weekenderne hos en del tandlæger landet over.

Ved akut opståede tandproblemer kan du ringe og få en akuttid uden ventetid. Selv om problemet skulle opstå i en weekend tilbyder tandlæger i større og større omfang, at udføre indgrebene uden ekstra weekendgebyr og udgifter.

Akutte smerter

Som oftest betyder smerter, at vores krop fortæller os, at noget er galt. Tandsmerter en nogen af de værste smerter og de går ikke over af sig selv. Derfor er det altid en god ide, at opsøge en tandlæge hurtigst muligt, når den slags smerter opstår. Der kan være tale om både ulykker men også akut opståede smerter i forbindelse med rodbetændelse eller caries.

At gå rundt med kraftige smerter i forbindelse med tænderne kan være ulideligt og opstår smerten på et uventet og ubelejligt tidspunkt med lange udsigter til egen tandlæge er en akuttid hos en tandlæge en god mulighed ligesom vagttandlægen kan være en løsning.

Der kommer under alle omstændigheder ikke noget godt ud af at vente – prisen bliver ikke højere af at bestille en tid akut og smerten forsvinder oftest ikke af sig selv.

There are no comments yet

Why not be the first

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *